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FEMA’s Approach to 
Levees 
 

Answers to Frequently Asked Questions 

Q: Why is FEMA changing the way it maps levees?  

A: The “without levee” approach is an effective tool to identify flood 

risk behind uncertified levees.  FEMA recognizes, however, that 

advances can enable FEMA to use improved models and tools to 

provide more precise flood risk information, and we are committed 

to updating our mapping methodology. FEMA also is engaged in a 

systematic effort to reform the National Flood Insurance Program 

(NFIP), and we view a change in the manner in which we map 

levees that do not meet the criteria for accreditation as a step toward 

a long-term solution.  

 

Q: What is FEMA doing to improve its analysis of levees?  

A: FEMA is developing a series of targeted modeling approaches to 

replace the current “without levee” approach. 

 

Q: Are FEMA and the U.S. Army Corps of Engineers (USACE) 

aligned in this effort? 

A: FEMA and USACE have been and will continue to work as a 

team to develop the new approach.  

 

Q: Will the public be involved? 

A: Yes. FEMA will invite the public to review and comment on the 

new approach and subsequent guidance. 
 

Q: What about maps already in effect? 

A: The new approach will be applied to ongoing and future mapping 

projects. If a community has questions about existing Flood 

Insurance Rate Maps (FIRMs), it should coordinate with the 

appropriate FEMA Regional representative to discuss future map 

updates.  

Levee Systems 

Need more information on 

levee systems?Please visit the 

levee dedicated 

pages on the FEMA 

website at: 

www.fema.gov/plan/prevent/fhm/

lv_intro.shtm.   

 

Here you will find an array of 

guidance and information 

resources to better answer 

any questions you might have 

on levee systems. 

 

The NFIP 

Looking for more information on 

the National Flood Insurance 

Program? Visit: 

www.fema.gov/nfip.  

 

You can also find information 

about your flood risk and how to 

find a flood insurance agent at: 

www.FloodSmart.gov.  

 

FEMA Library 

The FEMA Library is a database of 

publicly available FEMA resources. 

Many are available for download, 

including:  

 
“NFIP and Levees: An 

Overview Fact Sheet” 

http://www.fema.gov/lib

rary/viewRecord.do?id=

2609  

“Living with Levee Systems: 

Information for Property Owners” 

http://www.fema.gov/library/view

Record.do?id=2741  

 
Requirements of 44 CFR 

Section 65.10: Mapping 

of Areas Protected by 

Levee Systems 

http://www.fema.gov/library/view

Record.do?id=2741  
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Q: Will the new approach result in smaller 

Special Flood Hazard Areas (SFHAs)? 

A: Not always. SFHAs may decrease, increase or 

stay the same size as a result of the new approach. 

The current approach may have overestimated or 

underestimated flood hazards to some extent. In 

some scenarios, the anticipated flood risk may be 

greater than previously identified using our current 

approach.  

 

Q: Will this new approach impact insurance 

rates? 

A: The rate will be based on the flood hazard 

identified through the new approach and other 

factors involved with the particular structure being 

rated, but the method for rating is not changing.  

 

Q: Will FEMA consider levees with less than a 

100-year level of protection? 

A: Yes. FEMA is analyzing more precise ways to 

model flood risk behind levees that are not currently 

accredited to provide protection against a 1-percent-

annual-chance flood (100-year flood). As FEMA 

continues work on NFIP reform, we will investigate 

ways to more accurately rate policies in areas 

behind levees with less than 1-percent-annual-

chance flood protection. 

 

Q: Why can’t FEMA rate these types of 

insurance policies today? 

A: Rating policies in areas behind levees with less 

than 1-percent-annual-chance flood protection may 

require new or modified flood risk zones that do not 

exist today. This and other considerations may 

require regulatory and legislative changes. 

 

Q: How soon will the new approaches be 

developed and in place? 

A: A date is not yet set for implementation, but 

FEMA is working to implement a new approach as 

soon as possible.  

 

Q: Is the new approach going to be applied to 

every new mapping activity with unaccredited 

levees, or do communities need to request it? 

A: It will be applied to all new and ongoing 

mapping activities.  

Q: Will my community and/or levee owner still 

be required to provide FEMA data?  

A: Yes. The data requirements for levee 

accreditation in 44 C.F.R. Section 65.10 will not 

change, and more precise modeling likely will 

require more levee data. Communities and/or levee 

owners still will need to provide data on their levees 

to enable FEMA to accurately assess the flood risk. 

 

Q: If a community does not agree with the 

FEMA analysis used in its flood risk study, can it 

provide FEMA with additional or more detailed 

information? 

A: Yes. As with any study performed by FEMA, 

local communities can provide additional 

information for consideration.  

 

Q: Can a community still appeal the findings on 

the FIRM? 

A: Yes. The administrative process currently in 

effect for flood hazard maps will remain unchanged. 

There will be an administrative appeal period 

following issuance of the preliminary FIRM during 

which a community can provide additional 

scientific and technical data. 

 

Q: How will the new approach impact the cost of 

FEMA’s flood studies? 

A: We are anticipating additional costs for a deeper 

level of analysis. FEMA will evaluate the cost of 

applying additional analyses against the value added 

for a particular study or community based on the 

risk present in that area. Where there are high levels 

of risk, additional analysis may be appropriate.  

 

Q: Will FEMA help pay for certification of 

levees? 

A: No. FEMA’s authority and mission are in the 

identification of risk and not in the assessment of 

the design, construction and maintenance of levees.  
 
Q: Will FEMA finalize maps for communities 
using the “without levee” analysis? 
A:  No. FEMA will delay finalizing maps for 
communities where a levee cannot be accredited 
until the new approach is finalized. 


